پارچه لی چیست؟
پارچه لی از جمله پارچههای اصلی در دنیای مد و فشن است. استفادههای متفاوتی از پارچه لی میشود، تولید شلوار مردانه و زنانه، شلوارک، بلوز، تیشرت، سارافون، دامن و تونیک از جمله کاربردهای متنوع این نوع پارچه هستند.
پارچه لی از الیاف مختلفی تولید میشود که با توجه به نوع الیاف استفاده شده در آن، خاصیت کشسانی آن هم متفاوت است. قیمت پارچه هم با توجه به الیاف به کار رفته، مقاومت، خاصیت کشسانی و عوامل مختلف دیگر تغییر میکند.
تفاوت پارچه لی قدیمی و جدید
درگذشته پارچههای لی از الیاف طبیعی تولید میشدند. نمونههای قدیمی موجود در بازار معمولاً از الیافی نظیر پشم و کتان تولید میشود؛ این الیاف به نسبت وزن بالایی دارند؛ اما هنوز هم برای دوخت شلوارهای مردانه و زنانه به کار میروند.
نمونه های امروزی در انواع رنگها و طرحهای مختلف تولید میشوند که جلوه زیباتری نسبت به نمونههای قدیمی دارند. پارچههایی نظیر جین کاغذی و جین کشی از این قبیل هستند. این پارچهها بسیار با دوام هستند و برخلاف نمونههای قدیمی وزن پایینی دارند.
پوشیدن محصولات تولید شده از پارچه لی محدودیت سنی ندارد. نوزادان، کودکان، نوجوانان، میانسالان و حتی افراد مسن از مشتریهای این نوع پارچه هستند؛ دلیل آن هم دوام بالا، جلوه زیبا و شیک این پارچه است.
تاریخچه
در حقیقت واژه (لی) نام یک برند بازرگانی است که عموماً برای نوعی از پارچه یا شلوار بهکار میرود. پارچه لی برای نخستین بار در شهر نیم فرانسه تولید شد. بافندگان آن از نوعی بافت مخصوص برای این پارچه استفاده کردند که این بافت به نام دنیم معروف شد.
در دهه ،۱۹۵۰ برای نخستین بار لباس ملوانان از این پارچه تهیه شد. شلوار لی ابتدا مختص به قشر نوجوان بود، اما به مرور زمان در میان همه مردم رواج پیدا کرد. امروزه آمریکاییها سالانه حدود ۱۴ میلیارد برای خرید محصولات جین هزینه میکنند.
کاربردها
موارد مصرف زیادی را میتوان برای پارچه لی برشمرد. در ادامه مطلب به چند مورد از این این موارد اشاره خواهیم کرد:
- این پارچه برای شلوارهای مردانه و زنانه استفاده میشود. خاصیت کشسانی، دوام بالا و شیک بودن از جمله دلایل آن است.
- برای انواع پیراهنهای مردانه و زنانه در فصول گرم و سرد سال مناسب است.
- برای انواع مانتو این پارچه میتواند گزینه مناسبی باشد.
- برای لباسهای نوزادان و کودکان از این پارچه استفاده میشود.
- پارچههای لی در عروسکسازی هم کاربرد دارند.
- بعضی مشاغل نظیر جوشکاری، برقکاری و نفت نیاز به لباس مخصوص دارند. این لباس باید تماماً از پنبه ساخته شده باشد. پارچه لی در لباس این مشاغل هم استفاده میشود.
- در لوازم جانبی مد و اکسسوری مثل کیف، دستمال گردن، کلاه و از این قبیل موارد از این پارچه استفاده میشود.
- کفشهای دوخته شده از پارچه لی هم در بازار وجود دارند که بسیار شیک و جذاب هستند.
- پارچههای لی در تولید وسایل خانه هم کاربرد دارند. استفاده در مبلها و پردهها از موارد کاربرد این پارچه در اسباب و اثاثیه منازل هستند.
مدلهای مختلف پارچه لی
پارچه جین یا لی در مدلهای متنوعی به بازار عرضه میشود. اسامی آنها برای طرفداران مد نامهایی آشنا هستند. در ادامه با چند مدل پارچه لی آشنا میشویم.
جین ژاپنی: این مدل پارچه از الیاف گیاهی تولید میشود. بسیاری از برندهای معروف مد و فشن دنیا از این نوع پارچه در محصولاتشان استفاده میکنند؛ لازم به ذکر است این نوع پارچه از ارزانقیمتترین مدلهای لی به شمار میرود. پارچههای جین ژاپنی بافت و کیفیت مناسبی دارند.
جین ارگانیک: همانطور که از نام این پارچه پیداست، این مدل پارچه هم مانند مدل جین ژاپنی از الیاف طبیعی تولید میشود، با این تفاوت که پارچه جین ارگانیک مشخصاً از الیاف پنبه ارگانیک به وجود میآیند.
جین خام: نوعی از پارچه لی است که برای استفاده از آن باید یک سری تغییراتی بر روی آن حاصل شود. این پارچه شسته شده نیست و رنگی تیره دارد، البته پس از دوخت مثل سایر مدلهای پارچه لی شکل مناسبی به خود میگیرد.
پارچه لی لبه دوخته شده: این نوع پارچه که لبههای آن با نخ قرمز رنگ دوخته میشوند، عمدتاً برای تولید شلوار لی بهکار میروند. این پارچه به جینselvage نیز معروف است. جین selvage از کیفیت خوبی برخوردار است.
جین sanforized: این نوع پارچه جوری فراوری و تولید شده است که پس از شستوشو، چروکیده نشود.
جین کشی: خاصیت کشسانی پارچه لی به نوع الیاف آن بستگی دارد. جینهای کشی معمولاً از الیاف لیکرا و اسپندکس تولید میشوند.
جین poly: به دلیل استفاده از الیاف پلیاستر در ساختار این پارچه، به این نام معروف شده است. این الیاف موجب ماندگاری بالا و نرمی بیشتر پارچه میشوند. از این پارچه در دوخت بلوز، ژاکت و کلاه استفاده میشود.
جین bull: این جین بیشتر برای اثاثیه منزل کاربرد دارد. این پارچه به دلیل ساختار توری شکل خود، دارای مقاومت بالا و استحکام زیاد است.
جین thermo: این پارچه حالت دو لایه دارد و یک لایه سبک دیگر که لایه اصلی متصل میشود. این پارچه به لباس ظاهری صاف و اتوکشیده میدهد.