شاید با خود فکر کنید که “خب، احتمالا پارچه پاناما جنس خاصی از پارچه است”، ولی اینطور نیست. پارچهها تنها بر اساس نوع جنسشان نامگذاری نمیشوند، بلکه نوع بافت آنها یا حتی سازنده و مکان ساخت پارچهها نیز در نامگذاری آنها مورد توجه بوده است.
حال بیایید ببینم پاناما چیست و پارچه پاناما بر اساس چه چیزی نامگذاری شده است؟
نام پارچه پاناما بیانگر نوع بافت آن است، درواقع پاناما یکی از انواع مختلف طرحها،برای بافت پارچه است.
بافت پارچه پاناما چگونه است؟
سادهترین نوع بافت پارچه، بافتی است که در آن نخهای تار و پود به طور متناوب در زیر و روی هم قرار میگیرند، به این نوع بافت، بافت تافته یا ساده میگویند؛ البته به پارچههایی که با این طرح بافته میشوند در صنعت نساجی متقال نیز گفته میشود.
در زیر تصویری از این نوع بافت را مشاهده میکنید.
حال اگر نخهای تار و پود همین بافت را افزایش دهیم، بافت پاناما حاصل میشود. در شکل زیر بافت پاناما را مشاهده میکنید.
طرح بافت پاناما دو نوع است:
پانامای منظم:
در این نوع پارچه پاناما، نخهای تار و پود به یک اندازه افزایش میابند و در پشت و روی پارچه یکسان دیده میشوند، به طوری که طرح پارچه شبیه چهارخانههای منظم میشود .
پانامای نامنظم:
در این پاناما، نخهای تار و پود پارچه یکسان نیستند .
پارچه پاناما از چه الیافی ساخته میشود؟
با توجه به مصارف بسیار بالای پارچه در صنعتهای مختلفی مانند پوشاک و انواع دکوراسیون، صنعت تولید پارچه یکی از بزرگترین و سودآورترین صنعتهای حال حاضر جهان است، اما مواد اولیه یا به اصطلاح الیاف مورد نیاز برای ساخت پارچه از چه به دست میآید؟
پشم و پوست حیوانات، ابریشم، پنبه، کتان، چوب و پلاستیک از عمدهترین منابع مواد اولیه برای تولید نخ پارچهها هستند. پارچه پاناما نیز باتوجه به اینکه، کجا به مصرف خواهد رسید، از الیاف مناسب میتوان برای ساختش استفاده کرد.
مصارف پارچه پاناما چیست؟
شاید کسانی که به مد و پوشاک علاقه دارند تا به حال نام کلاه پاناما را شنیده باشند، هرچند که گفته میشود این کلاه بخاطر صادرات آن از پاناما به این نام شناخته میشود ولی بافت این کلاه معروف، دقیقا همان بافت پاناما است.
همانطور که در تصویر زیر میبینید، پانامای نا منظم در بافت این نمونه به کار میرود که نخ پود در آن دو برابر شده است.
پارچه پاناما به علت دارا بودن طرح چهار خانهای منظم یا نامنظم، کاربرد بسیار زیادی در انواع دکوراسیون و پوشاک دارد، زیرا کارخانههای تولیدی میتوانند طرحهای بیشماری را روی انواع جنس با تغییر رنگ تار و پود به وجود آوردند.
در دکوراسیون داخلی از این نوع پارچه بیشتر در پرده و مبلمان استفاده میشود.
در صنعت مد و پوشاک، این پارچه به دلیل خصوصیت خاص خود که بافت کاملا واضحی دارد و بافتش نوعی زیبایی به پارچه میدهد بسیار پر کاربرد است، بخصوص در استایلهایی که تک رنگ هستند، بافت پارچه بسیار مهم است و پارچه با بافت پاناما یکی از پرطرفدارترین نوع پارچه برای طراحی این نوع استایلها است.
نگهداری و شستوشوی پارچه پاناما
پارچه پاناما بافت مستحکمی ندارد و باید در شستشوی آن دقت کرد؛ حتی این نوع پارچه امکان نخ کش شدنش بسیار زیاد است، پس باید در نگهداری آن دقت لازم را داشته باشید.
پارچه پاناما هرچقدر که افزایش نخهای تار و پودش زیاد باشد از استحکامش کاسته میشود و ممکن است عمر کمتری نسبت به نوع ساده آن داشته باشد.
اما نکته مهمتر اینکه؛ در شستو شوی هر نوع پارچهای اولین نکته که باید به آن توجه داشت جنس پارچه است، جنس پارچه پانامای شما تعیین کننده درجه حرارت آب، نوع شوینده و نحوهی شستوشوی آن میباشد، برای مثال پارچههای نخی و کتان تحمل این را دارند که با آب گرم شسته شوند ولی پارچههای پشمی اینطور نیستند یا پارچههای ابریشم را باید با دست بشوید.
پس اگر میخواهید پارچه پانامای خود را بشویید با توجه به جنس پارچه، شوینده و نحوه شستشو را انتخاب کنید.
پارچه پاناما در ایران
شاید برایتان جالب باشد که اولین کارخانه تولید پارچه در سالهای ۱۳۱۷ تا ۱۳۲۷ در تهران ساخته شد و در سال ۱۳۲۹ شروع به کار کرد، که کارخانه چیت سازی تهران نام داشت.
در سال ۱۳۳۶ این کارخانه توسط یک هیئت کارشناس خارجی با تجهیزات جدید، رونق خوبی گرفت. آن سالها، سالهای درخشش صنعت نساجی ایران بود. به طوری که بعد از صنعت نفت دومین صنعت بزرگ ایران به شمار میرفت، و مشاغل بسیار زیادی را به وجود آورده بود.
امروزه انواع بافت پارچه، حتی پارچه پاناما در ایران تولید میشود، هرچند به دلیل وجود شرایط اقتصادی سخت رونق زیادی ندارد، ولی در برخی موارد، بسیاری از اجناس وارد شده از کشورهای دیگر کیفیت پایینتری نسبت به تولیدات داخلی دارند و حتی فروشندگان به دلیل فرهنگ پایین جامعه در مورد خرید کالای ایرانی، کلاهای ایرانی را به نام کالای خارجی به فروش میرسانند! چرا؟ چون مصرف کنندگان تصور میکنند تمامی اجناس خارجی کیفیت برتری دارند!
به امید روزی که همه ما فرهنگ خرید هر کالایی را به درست یا بگیریم و از کالاهای باکیفیت تولید کشور خودمان استقبال کنیم.