دسته‌بندی نشده, نقد و بررسی پارچه‌ها

پارچه ریون

پارچه ریون

پارچه ریون در ذهن ما واژه نامانوسی نیست. مطمئناً برخی از شما لباس، اکسسوری و یا لوازم خانه‌ای دارید که از این ماده ساخته شده باشند.

به طور خلاصه می‌توان گفت که این پارچه از الیاف دست‌ساز تشکیل شده است؛ یعنی پارچه ریونی وجود ندارد که صد در صد به طور مصنوعی بافته شده باشد.در این مقاله به طور مفصل به این خواهیم پرداخت که ریون چیست و تاریخچه آن را بررسی خواهیم کرد، همچنین در مورد مواد تشکیل دهنده، کاربرد و هر چیزی را که باید در مورد این پارچه بدانید، توضیح خواهیم داد.

پارچه ریون چیست؟

این پارچه ماده‌ای است که بر پایه مواد طبیعی ساخته شده است. به طور دقیق‌تر، این پارچه از سلولزِ گرفته شده از خمیر چوب یا کتان تشکیل شده است. ساخت پارچه‌ی ریون، کم هزینه است و کار کردن با آن راحت است، همچنین استفاده‌های متنوعی از آن می‌شود. انواع مختلفی از پارچه ریون وجود دارد که ظاهری مشابه منسوجات طبیعی از قبیل کتان، لینن و ابریشم دارند. انواع مختلف پارچه ریون عبارت‌اند از: ویسکوز، مودال و لیوسل.

در سال ۱۹۵۰ اغلب ریون‌های تولید شده، در صنعت و ساخت وسایل خانه به کار می‌رفتند و کم‌تر برای دوخت لباس استفاده می‌شدند. دلیل این مسئله این بود که مقاومت ریون‌های معمولی (که ریون ویسکوز نامیده می‌شوند) نسبت به سایر الیافی که برای دوخت لباس استفاده می‌شوند، کم‌تر بود.

در سال ۱۹۵۵ صنعتگران شروع به ساخت نوع جدیدی از ریون به نام مودال کردند که مقاوم‌تر از انواع قبلی بود. این مدل می‌توانست در ساخت ملافه، حوله و لباس استفاده شود. گفته می‌شود که بعد از اختراع پارچه ریون در سال ۱۸۸۰، تولید ریون مودال مهم‌ترین پیشرفت در ساخت محصولات ریونی است.

پارچه ریون چیست؟

منشا و تاریخچه پارچه ریون چیست؟

در سال ۱۸۶۰ میلادی صنعت ابریشم فرانسه به دلیل شیوع بیماری در بین کرم‌های ابریشم دچار بحران شد. لویی پاستور و هیلاری دِکاردونت بر روی این مسئله مطالعه کردند. هدف آن‌ها از این مطالعه نجات صنعت بود. در مدتی که کاردونت بر روی این موضوع کار می‌کرد، علاقه‌مند شد که روشی برای ساخت ابریشم‌های مصنوعی پیدا کند.

وی در سال ۱۸۸۵، اولین روش موفق ساخت فیبر از سلولز را اختراع کرد. این محصول کاردونت برای ۴۰ سال ابریشم مصنوعی یا ابریشم تقلیدی نامیده می‌شد. از سال ۱۹۲۵ استفاده از این پارچه در صنعت گسترش یافت. به دنبال این، کمیته تجارت فدرال (اف‌تی‌سی) این محصول را ریون نامید. اصطلاح ریون، هر الیاف دست‌سازی را که از سلولز تشکیل شده بود، شامل می‌شد. در سال ۱۹۵۲ کمیته تجارت فدرال پارچه ریون را به دو دسته طبقه‌بندی کرد:

۱- الیافی که از سلولز خالص تشکیل شده بودند (ریون)

۲-الیافی که از ترکیبات سلولز تشکیل شده بودند (استات)

ریون چگونه ساخته می‌شود؟

ریون از سلولز گرفته شده از خمیر درختانی نظیر کاج، صنوبر و کاج‌های شوکران و الیاف پنبه ساخته می‌شود. این سلولز همان ماده‌ای است که پس از فرایند جوانه زدن به دانه پنبه می‌چسبند.

ریون ویسکوز رایج‌ترین و پرکاربردترین نوع ریون است. این جنس می‌تواند با الیاف دست‌ساز یا طبیعی مخلوط گردد و به پارچه‌هایی با وزن متفاوت و منسوجات مختلف تبدیل شود. این نوع پارچه از راحت‌ترین، جذاب‌ترین و مقرون به صرفه‌ترین نوع پارچه برای پوشیدن است.

ریون مودال الیافی قوی‌تر از ریون معمولی دارد. این پارچه شبیه کتان و مراقبت از آن ساده است. محصولاتی که ریون مودال در آن به کار رفته است، با ماشین لباس‌شویی هم شسته می‌شوند. در حالی‌که پارچه‌های ریون ساده باید خشک‌شویی شوند.

خمیر چوب و الیاف پنبه‌ای که مواد اولیه ساخت پارچه ریون به حساب می‌آیند، باید اول استخراج شوند و سپس سلولز آن به صورت خالص تهیه شود، سپس ورقه‌های حاصل از سلولز سفید و خالص شده، بهسازی می‌شوند تا الیاف سلولز بازسازی شده را تشکیل دهند. این رشته‌ها سپس به نخ و در نهایت به پارچه مورد نظر تبدیل می‌شوند.

کاربرد پارچه ریون چیست؟

رایج‌ترین استفاده پارچه ریون، تولید انواع مختلفی از لباس، لوازم خانه مانند پتو، ملافه و پرده است. ریون همچنین در ساخت الیاف تایر ماشین و محصولات جراحی استفاده می‌شود.

مزیت‌ استفاده از ریون چیست؟

۱- با وجود ارزان بودن، مجلل و لاکچری به نطر می‌رسند.

۲- بعضی از انواع ریون ظاهری شبیه پارچه‌های ابریشم دارند.

۳- دراپه خوبی دارد؛ یعنی پارچه به خوبی خودش را می‌ریزد.

۴- هوا به خوبی در آن جریان پیدا می‌کند.

۵- به خوبی با الیاف دیگر ترکیب می‌شود.

۶- رنگ‌پذیری خوبی دارد.

معایب ریون چیست؟

۱- ریون مقاومت خوبی ندارد، به خصوص زمانی که در معرض رطوبت و نور قرار داشته باشد.

۲- در هنگام شست‌وشو امکان آب رفتن وجود دارد؛ بنابر این باید خشک‌شویی شود.

۳- ممکن است در هنگام اتو زدن آسیب ببیند.

۴- اگر مواد شیمیایی که در ساخت آن به کار می‌روند به طور صحیحی استفاده نشوند، برای محیط زیست و ایمنی کارگران مضر است.

معایب پارچه ریون

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *