بسیاری از افراد از خرید لباس و پتوی پشمی خودداری میکنند، زیرا نمیخواهند با زحمت و هزینه تمیز کردن و خشک کردن آنها درگیر شوند، چون روشهای شستشوی پارچه پشمی را نمیدانند.
در این مقاله میخواهیم روشهای شستشوی پارچه پشمی را توضیح دهیم. شاید سوال کنید که آیا امکان شستن پشم با دست و بدون کوچک شدن آن وجود دارد؟ جالب است بدانید که این کار میتواند بسیار سادهتر از آنچه که تصور میکنید باشد.
قبل از اجرای هر کدام از روشهای شستشوی پارچه پشمی، حتما پارچه پشمی خود را بررسی کنید. اگر لباس یا پتو شما حاوی بیش از ۵۰ درصد پشم یا الیاف حیوانات باشد، در معرض آبرفت است.
اگر پارچهی لباس شما ترکیبی از پشم با استات یا اکریلیک باشد، احتمال آبرفت آن کمتر خواهد بود، اما اگر مقدار اکریلیک زیاد و محتوای پشم آن کم باشد، باز هم نمیتوانید لباس را با آب گرم بشویید، زیرا اکریلیک در هنگام قرار گرفتن در معرض گرما، خاصیت ارتجاعی خود را از دست میدهد، همچنین هرگز پارچه پشمی را با خشککن خشک نکنید، زیرا گرما باعث جمع شدن الیاف آن میشود.
نکاتی که باید در هنگام شستشوی پارچه پشمی رعایت کنید
برای تصمیمگیری در مورد اینکه آیا لباسهای پشمی خود را با دست بشویید یا آنها را به روش خشکشویی تمیزکنید، پاسخ به سؤالات زیر میتواند مفید باشد.
البته همیشه دستورالعملهای نوشته شده روی برچسب لباس یا پتو را بخوانید و جدی بگیرید. تولیدکنندگان این توصیهها را به دلایلی نوشته و روی لباس چسباندهاند، پس خواندن برچسب لباس را فراموش نکنید. با پیروی از راهنمایی برچسب لباس یا پارچه، به راحتی میتوانید روش تمیز کردن آن را انتخاب کنید.
- آیا پارچه، لباس تولید شده در کارخانه است یا بافتنی؟
- آیا بافت آن شل است یا سفت؟
- آیا پارچه پشمی سنگین و خزدار است یا صاف و نازک؟
- آیا لباس دارای آستر است؟
- آیا در پارچه، بیش از ۵۰ درصد الیاف حیوانی یا پشم وجود دارد؟
- آیا پشم با اکریلیک مخلوط شده است یا استات؟
توجه به این نکته مهم است که پشم بیش از هر الیاف دیگری آب میرود؛ به عنوان مثال، پارچههای پشمی بیشتر از لباسهای بافتنی آب میروند. دلیل این امر این است که کامواهای بافتنی حجیمتر هستند و در هنگام تولید، پیچش قابل توجهی به آنها داده میشود؛ در حالیکه در پارچه پشمی، نخها هنوز هم میتوانند جمع شده و آب بروند، همانطور که وقتی شما یک تکه قلاببافی یا بافتنی را میشویید، آب نمیرود، زیرا نخ کاموا یا ابریشم محکم و جمعوجور است.
نکاتی را که باید برای شستشوی پارچه پشمی در نظر داشته باشید، در ادامه توضیح میدهیم.
۱.از بین بردن لکهها
سعی کنید لکهها را در اسرع وقت پاک کنید تا از تثبیت شدن آنها در پشم جلوگیری کنید. با یک پارچه تمیز، تا حد امکان لکه را بدون مالش دادن پارچه از روی آن بردارید. اگر از محلول رفع لکه استفاده میکنید، اطمینان حاصل کنید که محصول برای پارچههای پشمی بیخطر است.
۲.پارچه پشمی را به آرامی بشویید
برای شستن لباس خود دقت داشته باشید که با لباس خشن برخورد نکنید، اگر لباس را در لباسشویی میاندازید حتما آن را روی دور کند قرار دهید و اگر با دست شستشو را انجام میدهید لباس را زیاد چنگ نزنید و اکیدا از پیچاندنش خودداری کنید.
۳.پارچه پشمی را بر روی سطح تخت خشککنید
هیچگاه لباس یا پارچه پشمی خود را در خشککن، خشک نکنید، بلکه لباس مرطوب را روی یک حوله خشک قرار دهید و رول کنید تا آب آن گرفته شود. پس از این مرحله به جای آویزان کردن لباس خیس، آن را روی سطح صافی پهن کنید تا در هوای آزاد کامل خشک شود.
۴.پارچه پشمی را به هیچ عنوان اتو نکشید
اگر لباس پشمی شما چروک شده است، تمام کاری که شما باید انجام دهید این است که لباس پشمی چروکیده را در حمام بخار شده آویزان کنید، میبینید که چروک لباس کاملا برطرف میشود؛ در صورتی که این روش کارساز نبود، آن را به خشکشویی محله خود دهید تا با بخار چروک آن را باز کنند. اتوهای معمولی به هیچ عنوان نباید برای پارچه پشمی مورد استفاده قرار گیرند.
۵.از مواد شوینده مخصوص پارچه پشمی استفاده کنید
مواد شوینده پارچههای پشمی باید به راحتی در دماهای پایینتر که برای شستن ایمن پشم مورد نیاز است، حل شوند. pH خنثی، برای شستشوی لباسهای پشمی بهترین گزینه است.
۶.آب را در دمای مناسب تنظیم کنید
سؤالی که ذهن همه را درگیر میکند این است که “در چه درجه حرارتی باید لباس را بشویم؟”
برای شستشوی لباس پشمی، مهم است که آب به اندازه کافی گرم باشد تا بتواند هر لکهای را برطرف کند و از طرفی به اندازه کافی سرد باشد تا آسیبی به الیاف پارچه وارد نشود. به عنوان یک قاعده کلی، لباسهای پشمی را باید در دمای ۳۰ درجه یا کمتر شستشو دهید، اما همیشه برچسب روی لباس را قبل از شستشو بررسی کنید تا اطمینان یابید که در حال شستشو در دمایی هستیدکه مواد قادر به تحمل آن هستند.
۷.لباسهای سفید را ازلباسهای تیره جدا کنید
پاک کردن رنگ از روی الیاف طبیعی بسیار کار دشواری است، پس دقت داشته باشید که لباسهای پشمی تیره و سفید را جدا بشویید تا رنگ نگیرند.
۸.لباسهای پشمی را زود بزود نشویید
نیازی نیست که لباسهای پشمی را به اندازه سایر لباسها بشویید، زیرا معمولا ما لباس پشمی را از روی لباسهای دیگر میپوشیم و این باعث میشود زیاد کثیف نشوند؛ از طرفی بهترین روش برای تمیز کردن لباس پشمی، لکهبری آنها است. سعی کنید حدالامکان کمتر آنها را بشویید تا به بافت آنها آسیبی نرسد.
با در نظر گرفتن تمامی نکات گفته شده میتوانید هر یک از روشهای شستشوی پارچه پشمی را که در ادامه توضیح میدهیم، انتخاب کرده و اقدام به شستن لباس خود کنید.
انواع روشهای شستشوی پارچه پشمی
شستشوی دستی پارچه پشمی
یک سطل تمیز یا وان را با آب ولرم پر کنید، سپس شوینده مایع ملایم را که برای پارچههای پشمی و مواد ظریف تهیه شده است، به مقدار تعیین شده روی برچسب لباس به آن اضافه کنید، سپس لباس پشمی را درون سطل آب صابونی قرار دهید تا کاملا خیس شود. از دستان خود استفاده کنید و پارچه را به مدت حدود یک دقیقه به آرامی در آب بچرخانید.
این چرخش ملایم به صابون اجازه میدهد تا از پشم عبور کرده و آلودگیها را از بین ببرد، بگذارید لباس ده دقیقه در آب صابونی خیس بخورد، بعد از این مرحله لباس را از آب خارج کرده و مانند یک توپ جمع کنید و فشار دهید تا آب اضافی آن خارج شود(هرگز لباس پشمی را نپیچانید)، سپس سطل را خالی کرده و با آب پر کنید و لباس را در آب تمیز بچرخانید. با جابجایی لباس، صابون باقی مانده از پشم خارج میشود، آبکشی را در صورت لزوم تکرار کنید.
شستشوی پارچه پشمی با ماشین لباسشویی
شستشوی لباس پشمی در ماشین لباسشویی احتمالا آبرفت لباس را به همراه خواهد داشت، بنابراین قبل از شستشو با ماشین، برچسب روی لباس پشمی را بررسی کنید و اگر به شما این اجازه داده شده بود، این کار را انجام دهید.
ابتدا لباس را در کیسه مشبکی قرار دهید تا از برخورد الیاف لباس با داخل دستگاه جلوگیری شود. گرچه استفاده از کیسه مشبک ضروری نیست، اما میتواند الیاف ظریف پشم را از آسیب در امان نگهدارد.
بیشتر ماشینهای لباسشویی دارای تنظیمات مخصوص لباس پشمی هستند، اما اگر دستگاه شما دارای تنظیمات شستشوی لباس پشمی نیست، ماشین لباسشویی را روی سردترین دمای آب تنظیم کنید؛ این کار از آبرفت لباس جلوگیری خواهد کرد.
بعضی از ماشینهای لباسشویی دارای تنظیم شستشوی دستی هستند که میتوانید از آن استفاده کنید، زیرا شستشوی دستی را شبیهسازی میکند و با دمای ملایم و چرخشهای آرام کار میکند.
مواد شوینده لباسشویی را به مقدار گفته شده روی برچسب لباس اضافه کنید و سپس ماشین را روشن کنید. دقت کنید که از خشککن لباسشویی به هیچ وجه استفاده نکنید و لباس را به روشی که قبلا اشاره کردیم خشککنید.
امیدواریم با رعایت نکات مطرح شده و اجرای روشهای شستشوی پارچه پشمی گفته شده، بتوانید لباسهای پشمی خود را به بهترین نحو شستشو دهید؛ به طوری که آسیبی به بافت، رنگ و اندازه آنها نرسد.