پارچه پنبه کاربردهای گوناگون و زیادی دارد. این پارچه با استفاده از نخهای متنوع و در بافتهای گوناگون تولید میشود. نوع بافت و به دنبال آن وزن پارچه پنبه متناسب با نوع استفادهای که از آن میشود، تغییر میکند. با دانستن این مطالب آگاهی شما در هنگام خرید بالا خواهد رفت و از خرید خود مطمئن خواهید بود. در این مقاله ضمن توضیح تاریخچه و روش ساخت پارچهی پنبه، در مورد کاربرد هر نوع از این پارچه صحبت خواهیم کرد.
پارچه پنبه از چه موادی ساخته میشود؟
این پارچه از الیاف پنبه و یا بافتی متشکل از مخلوطی از الیاف پنبه و الیاف شیمیایی ساخته میشود.
استفاده از الیاف پنبه و یا پارچههای دست سازی که از پنبه حاصل شده باشد، چندین قرن پیش در هند و چین رواج داشت. تا زمان جنگهای صلیبی، این پارچه در غرب اروپا شناخته شده نبود و پارچههای پنبهای از شرق هند وارد اروپا میشدند.
تاریخچه پارچهی پنبه
در سال ۱۷۷۰، ماشین تولید پارچه پنبه در نتیجه پیشرفت حوزه ریسندگی در بریتانیا اختراع شد، اما این پارچهها بسیار ضخیم و سفت بودند و پارچههای با کیفیت خوب همچنان وارد میشدند. اولین کشت گیاه پنبه برای صنعت ریسندگی در شهر منچستر و در قرن ۱۸ میلادی صورت گرفت.
پارچه پنبه پارچهای بهداشتی، مقاوم و ماندگار برای پوشیدن است، اما خاصیت ارتجاعی لازم را ندارد؛ به همین خاطر پارچه دچار کشیدگی میشود و چین و چروک در آنها بهوجود میآید.
انواع پارچه پنبه
بسته به هدف استفاده از پارچه، پنبه به دو دسته صنعتی و خانگی طبقهبندی میشود. پارچههای خانگی تقریباً ۸۰ درصد کل انواع پارچه پنبه را تشکیل میدهند؛ از جمله آنها میتوان به پوشاک اعم از پیراهن، لباس زیر، لباس زنانه و نیز پارچههای جاذب رطوبت و پارچههای زینتی اشاره کرد.
- پارچه پنبهای که برای لباس زیر استفاده میشود، عمدتاً از نخهای رشتهای با بافتی ساده حاصل میشود. پارچههای سنگین از ۱۰۰ تا ۱۶۵ گرم در متر مربع برای لباس زیر مردانه و ملافههای مردانه استفاده میشوند.
- پارچه های سبک مثل ماداپولام و کالیکو برای لباس زیر زنانه و کودکانه استفاده میشود. این پارچهها از ۷۰ تا ۱۰۰ گرم در متر مربع وزن دارند. پارچههای نخی مثل فلانل نیز برای لباس زیر کودکان استفاده میشوند.
- از انواع پارچههای پیراهنی میتوان پوپلین، پیکه و رپ را نام برد که از پنبه ویسکوز (۷۵ درصد پنبه و ۲۵ درصد فیبر ویسکوز) و نخهای پنبهای رشتهای تولید میشوند. این نوع پارچه بافتهایی کوچک و ابتدایی دارد. پارچههای پیراهن از ۱۰۰ تا ۲۵۰ گرم در متر مربع وزن دارند.
- پارچههای مورد استفاده در لباسهای زنانه مثل ساتن، چیت گلدار و فلانل در انواع بافتها تولید میشوند. نخهای این نوع پارچه میتوانند پنبهای، پنبه ویسکوز یا نخهای رشتهای باشند، همچنین از نخهای ویسکوز یا نخهای استات هم استفاده میشود. بسته به نوع فصلی که لباس استفاده میشود، وزن پارچه هم از ۶۰ تا ۲۷۰ گرم در متر مربع تغییر میکند.
- پارچههای کت و شلواری از بافت ساده و یا از بافتی مرکب از پنبه و ۲۵ درصد کاپرون (پلیآمید) یا الیاف لاسان حاصل میشوند. وزن آنها از ۱۷۰ تا ۴۵۰ گرم در متر مربع متغیر است.
- پارچه پنبهای جاذب رطوبت برای حوله صورت، حوله پارچهای و دستمال استفاده میشود. حولهها از نخ رشتهای ساخته شدهاند و از ۱۵۰ تا ۳۸۰ گرم در مترمربع وزن دارند. این پارچهها به دلیل اثر رطوبتپذیری بالای الیاف و بافت وافل مانند یا شمع مانند، رطوبت هوا را به خوبی جذب میکنند.
- پارچههای تزئینی مثل پارچه ملیله، برای استفاده در اثاثیه و مبلمان منزل استفاده میشود. این پارچهها از نخهای دوقلو و بافتهای کوچک، ساده و باریک و گاهی با ترکیب با الیاف ویسکوز حاصل میشوند.